Hoeveel drinken per dag voor een gezond leven

hoeveel drinken per dag

Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk om niet alleen gezond te eten, maar ook om voldoende te drinken. Op deze pagina lees je niet alleen over hoeveel drinken per dag goed voor je is, maar ook welke dranken aanbevolen worden. 

hoeveel drinken per dag

Hoeveel moet ik drinken per dag?

 Hoeveel je op een dag moet drinken hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk om op een warme dag meer te drinken, omdat je dan meer zweet dan anders. Zo voorkom je uitdroging. Ook je leeftijd is een factor die van invloed is. Volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar wordt aangeraden om tussen de 1,5 en 2 liter per dag te drinken. Jongere kinderen hebben tussen de 1 en 1,5 liter vocht per dag nodig. Door voldoende te drinken houdt je je vochtbalans op peil. 

Wat moet je drinken

 De ene drank is gezonder dan de andere drank. Aanbevolen wordt om dranken te drinken welke zijn opgenomen in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Denk hierbij aan dranken als: 

  • Water Door het drinken van water houdt je niet alleen je vochtbalans op peil, het bevat ook nog eens geen calorieën.
  • Thee Zowel het drinken van zwarte als groene thee wordt aanbevolen. Het bevat geen calorieën en het drinken van 3 koppen thee per dag verkleint het risico op een beroerte. Thee bevat cafeïne, daarom wordt geadviseerd om het te drinken met mate. 
  • Koffie Koffie is opgenomen in de Schijf van Vijf, maar dan wel zonder toegevoegde suiker. Ook koffie bevat cafeïne, daarom wordt aanbevolen om niet meer dan 4 koppen per dag te drinken. Door koffie te drinken wordt het risico op een beroerte, diabetes type 2 en hartziekten verlaagd. 
  •  Sojadrink, magere en halfvolle zuiveldranken Deze dranken zijn niet alleen goed voor de vochtbalans in je lichaam, maar leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen.

Voor veel andere dranken, zoals cola en appelsap, geldt dat deze niet zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Dit omdat deze dranken veel suiker bevatten.