Verplichte WA-verzekering

Wanneer je in Nederland een motorrijtuig in bezit hebt moet je volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) een WA-verzekering afsluiten. WA-verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze wet geldt onder andere voor motoren, auto’s, scooters en brommers. De wet geldt voor motorrijtuigen die zichzelf motorisch kunnen voortbewegen en een aandrijving hebben op de wielen. Denk dus ook aan een shovel, vorkheftruck, mobiele kraan etc. Er zijn veel verzekeraars die een WA-verzekering aanbieden. Het kan nog best lastig zijn om helemaal uit te pluizen welke verzekering het beste bij jou past. Overstappen.nl is hier voor jou om je te helpen met het vergelijken van autoverzekeringen!

Wat vergoed een WA-verzekering?

Stel iemand veroorzaakt schade aan jouw motorrijtuig, dan wil je natuurlijk niet zelf met de kosten blijven zitten. Wanneer jij schade bij iemand anders veroorzaakt, zal diegene zelf ook niet willen opdraaien voor de kosten. Hierbij komt een WA-verzekering van pas. De WA-verzekering vergoed de schade die jij aanricht aan het voertuig van iemand anders en andersom. Bij een WA-verzekering zijn aanhangers automatisch meeverzekerd en zelfs als iemand anders in jouw auto rijdt en schade aanricht bij iemand anders zal de verzekering de schade vergoeden. Dit geldt echter niet wanneer de bestuurder geen rijbewijs heeft of onder invloed is van drugs of alcohol. Wanneer je in een auto ongeluk terecht komt, kun je het beste zo snel mogelijk met de tegenpartij een schadeformulier invullen. Dit formulier moet je dan opsturen naar je verzekeraar. Zij bekijken wie er aansprakelijk is en zullen het geld uitkeren aan de benadeelde partij. 

Uitbreiding

Je kunt ervoor kiezen om je verzekering auto uit te breiden. Zo heb je WA+ en All risk verzekeringen. Een WA+ is hetzelfde als een beperkt casco verzekering. Deze verzekering vergoed naast schade van anderen ook schade die buiten jouw schuld om is aangericht. Denk aan natuurverschijnselen zoals een tak die op de auto komt of een hagelbui die je auto beschadigt, maar ook brandschade, ruitschade, diefstal of een aanrijding met een dier. Ook heb je de All risk verzekeringen (volledig casco). Dit is de meest uitgebreide autoverzekering en kun je het beste afsluiten bij nieuwe auto’s tot ongeveer 6 jaar. De premie is bij deze verzekering hoger dan bij een WA of WA+ verzekering. Bij een All risk verzekering wordt ook schade door vandalisme en schade die je zelf aanricht gedekt, denk bijvoorbeeld aan het raken van een paaltje. Op Overstappen.nl staat een duidelijk overzicht van deze verzekeringen.