Motorrijden in de regen, waar moet je op letten?

Over het algemeen zijn motorrijders niet erg enthousiast over een motorritje in de regen. Helaas regent het in Nederland regelmatig en daarom wordt bijna iedere motorrijder wel eens verrast door een regenbui. Motorrijden in de regen is helemaal niet spannend of gevaarlijk, als je maar rekening houdt met een aantal punten.

Draag opvallende kleding

Bij een flinke regenbui wordt jouw zicht en dat van andere weggebruikers een stuk slechter. Daarbij is motorkleding vaak donker van kleur, waardoor automobilisten je over het hoofd kunnen zien. Draag daarom altijd opvallende kleding. Denk bijvoorbeeld aan een neon hesje dat je aantrekt over je motorjas. Zo maak je de kans dat andere weggebruikers je zien aanzienlijk groter je rit veiliger.

Pas je snelheid aan

Voor het rijden in en op alle voertuigen geldt: pas je snelheid aan aan de omstandigheden op de weg. Bij een flinke hoosbui is het verstandig om je snelheid flink terug te brengen, let daarbij wel op dat je andere weggebruikers niet hindert. Vind je het te eng om door te rijden? Neem dan de eerste afrit en zoek een plek waar je je motor stil kan zetten en het einde van de bui kan afwachten.

Voorzie je motor van goede banden

Goede banden zijn heel belangrijk voor je grip op de weg. Een betere grip op het wegdek maakt de kans op slippen kleiner. Weet je niet of jouw motor de juiste banden heeft? Ga dan even langs bij je motordealer en vraag daar om advies.

Let op het type wegdek

Klinkers zijn gladder dan asfalt, let hierop als je in de regen rijdt. Ook zijn wegmarkeringen en putdeksels verraderlijk. Mocht het voorkomen dat je begint te glijden, probeer dan niet in paniek te raken en foute reflexen tegen te gaan. Zo moet je niet keihard in je remmen knijpen uit reflex om te stoppen met glijden.